Σχηματισμός ανθοταξιών στην ελιά

Ο κύκλος καρποφορίας στην ελιά, δηλαδή η διαφοροποίηση και η ανάπτυξη των ανθέων, η καρπόδεση και η ωρίμαση διαρκεί ένα χρόνο (Σφακιωτάκης, 1993). Ο σχηματισμός ανθοταξιών στην ελιά γίνεται κατά την περίοδο από τέλη Ιανουαρίου έως αρχές Ιουνίου. Η κρίσιμη περίοδος για την ανθογονία είναι οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος. Στην περίοδο αυτή πραγματοποιούνται οι φυσιολογικές μεταβολές που κάνουν το μερίστωμα ανθικό.

Έκπτυξη οφθαλμών

Μια πολύ σημαντική εφαρμογή που μπορεί να προσφέρει επάρκεια σε απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και να κινητοποιήσει το ελαιόδενδρο για να σχηματίσει αργότερα περισσότερα πλήρη άνθη είναι ο ψεκασμός με Maxi-Grow 0,5 kgr, Fosfacel 2 kgr και Barrier 2 kgr/τόνο.

 

Σχηματισμός ανθοταξίας – Φούσκωμα ανθέων

Στο στάδιο αυτό πολύ σημαντική είναι η επάρκεια σε βόριο και ψευδάργυρο για να παραχθεί γύρη υψηλής ποιότητας και με καλή βλαστική ικανότητα (ακόμα και σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας) οπότε σημαντικός είναι ο ψεκασμός με Tropicel 1 kgr και Barrier 2 kgr/τόνο.

Κρόκιασμα – Αρχή άνθησης

Η πλήρης άνθηση γίνεται στις νοτιότερες περιοχές της χώρας τον Απρίλιο και στις ψυχρότερες περιοχές τον Μάιο ανάλογα με τις τοπικές κλιματικές συνθήκες και την ποικιλία της ελιάς.
Ακολούθως συστήνεται ψεκασμός με Maxi-Grow 0,5 kgr και Barrier 2 kgr/τόνο που αυξάνει σημαντικά την καρπόδεση, μειώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ανθέων και οδηγεί τελικά στην παραγωγή του μέγιστου αριθμού καρπών ανά ανθοταξία.

Τέλος άνθησης

Η γνώση της περιόδου διαφοροποίησης και σχηματισμού των ανθοταξιών στην ελιά είναι κρίσιμη και συμπίπτει με την έναρξη σχηματισμού της νέας βλάστησης (Σφακιωτάκης, 1993). Σε ελαιώνες που δεν αρδεύονται και δεν τροφοδοτούνται αρκετά με θρεπτικά στοιχεία υπάρχει τάση παρενιαυτοφορίας. Για την ενδυνάμωση της κυτταροδιαίρεσης και τη ρύθμιση της απαραίτητης βλάστησης που θα δώσει τη παραγωγή της επόμενης χρονιάς, συστήνεται ο ψεκασμός στο τέλος της άνθισης με Tricel 2 kgr και Maxi-Grow 0,5 kgr/τόνο.